Zyskaj 5% rabatu na wszystkie produkty z kodem: NATURA5

iStock-1358235284

Dlaczego warto kupować produkty ekologiczne bio?

03.01.2023

Sposób, w jaki spożywana żywność jest uprawiana lub hodowana, może mieć duży wpływ na twoje zdrowie psychiczne i emocjonalne, jak również na środowisko. Żywność ekologiczna bio to zdrowe jedzenie, gdyż często zawiera więcej korzystnych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, niż jej konwencjonalnie uprawiane odpowiedniki.

Produkty ekologiczne i BIO - jakie to?

Produkt ekologiczny to taki, który jest uprawiany bez użycia chemikaliów, nawozów, pestycydów, hormonów wzrostu, GMO itp. Ponadto na kilka lat przed rozpoczęciem uprawy produktów ekologicznych grunt, na którym będą uprawiane, musi być całkowicie oczyszczony z chemikaliów stosowanych wcześniej, aby zapobiec kontaktowi z nowymi roślinami. Jeżeli rolnik spełnia wszystkie te warunki, wówczas może otrzymać urzędowe świadectwo produkcji ekologicznej. Tak naprawdę wszystkie produkty były ekologiczne aż do wprowadzenia nawozów azotowych na początku XX wieku. Produkty ekologiczne uważane są za najbardziej naturalne i zdrowe. Bogata wartość odżywcza ekologicznych owoców i warzyw jest głównym powodem popytu na nie, zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym.

Ekologiczne jedzenie - dlaczego warto?

Organiczne mięso i mleko mogą być bogatsze w niektóre składniki odżywcze. Poziom niektórych składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, były nawet o 50 procent wyższe w ekologicznym mięsie i mleku niż w konwencjonalnie hodowanych wersjach. Żywność ekologiczna jest wolna od GMO. Organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) lub żywność modyfikowana genetycznie (GE) to rośliny, których DNA zostało zmienione w sposób, który nie może wystąpić w naturze lub w tradycyjnym krzyżowaniu, najczęściej w celu uzyskania odporności na pestycydy lub wytworzenia środka owadobójczego.

Czy warto kupować produkty ekologiczne i bio? Odpowiedzi szukaj poniżej

- Produkty ekologiczne są kupowane świeże od rolników. W sklepie nienie wiemy, jak długo produkt był przechowywany, zanim trafił na półki, ani jak długo leżał na podłodze. Produkty z zagranicy mogły również podróżować przez długi czas, zanim jeszcze dotarły do kraju, nie mówiąc już o dotarciu do supermarketu.

- Rolnicy, którzy przestrzegają zasad ekologicznych, nie dodają chemikaliów w celu poprawy lub przyspieszenia wzrostu. Organiczne owoce i warzywa podlegają sezonowemu cyklowi i są dostępne tylko wtedy, gdy rosną naturalnie. W naszym zorientowanym na konsumpcję społeczeństwie ludzie oczekują każdego produktu przez cały rok, co prowadzi do uprawy owoców i warzyw poza sezonem. W takiej sytuacji bardziej prawdopodobne jest, że będą potrzebować chemikaliów, aby wspomóc ich wzrost.

- Produkty ekologiczne bio smakują lepiej, dlatego jedzenie produktów ekologicznych wydaje się oczywiste.

- Żywność ekologiczna jest wolna od modyfikacji genetycznych. Skąd wiemy, że żywność modyfikowana genetycznie jest bezpieczna do spożycia i jaki może mieć wpływ na nasz organizm. Jedzenie prawdziwej, organicznej żywności to jedyny sposób, w jaki wiemy na pewno, że nie możemy mieć na to negatywnego wpływu.

- Niektóre owoce i warzywa rosną w określonych porach roku. Taka jest natura i jest to ważniejsze niż myślisz. Jedząc żywność ekologiczną, jesz to, co jest w sezonie i jakie produkty najlepiej rosną w tym czasie. Naturalne i ekologiczne pożywienie jest zaprojektowane tak, aby jak najlepiej wspierać organizm w okresie jego wzrostu. Zimowe warzywa, takie jak ziemniaki, dynia, marchew i por, jak zapewne wiesz, doskonale nadają się do rozgrzewających, antybakteryjnych zup i gulaszu. Letnie warzywa i owoce, takie jak ogórek, arbuz i ananas, mają niesamowite właściwości nawilżające. W ten sposób natura zapewnia odpowiednie pożywienie dla naszego organizmu na odpowiednią porę roku.

- Produkty ekologiczne są zdrowsze, gdy są świeższe, sezonowe, smaczniejsze i wolne od chemikaliów i GMO. Wszystkie znaki wskazują na „tak”. Im szybciej zjesz owoc zerwany z drzewa i im mniej czasu spędził on w podróży lub siedzeniu czekając na zjedzenie, tym więcej składników odżywczych zatrzymuje. Bogata w składniki odżywcze dieta organiczna utrzymuje silny układ odpornościowy.

- Produkty ekologiczne zazwyczaj pochodzą bezpośrednio od lokalnych rolników. Oszczędza czas, wydatki, podróże i opakowanie. Kiedy kupujemy lokalną żywność ekologiczną, zmniejszamy nasz ślad węglowy. Będziemy również zużywać mniej plastikowych toreb, co zawsze jest korzystne dla zrównoważonego rozwoju i środowiska.

- Kupując produkty ekologiczne, wspierasz produkty sezonowe, które wywierają mniejszą presję na nasze środowisko. Łatwo jest rosnąć w naturalny sposób. Kupując produkty ekologiczne, zapewniamy również, że do powietrza, wody ani gleby nie są wprowadzane żadne chemikalia. Jeśli chcemy zachować nasz świat dla przyszłych pokoleń, musimy wprowadzić zmiany już teraz, aby zapewnić mu długowieczność.

- Myśl globalnie i działaj lokalnie. Szczerze wierzę, że jedzenie ekologiczne daje nam możliwość edukowania innych. Wszyscy możemy być orędownikami zdrowego, zrównoważonego życia. Wybierz żywność organiczną, a zauważysz zmianę w swoim samopoczuciu fizycznym, nie wspominając o satysfakcji psychicznej dzięki pomocy lokalnym rolnikom, gospodarce i środowisku.

Żywność ekologiczna - dobra dla Ciebie i planety

Żywność ekologiczna jest często świeższa, ponieważ nie zawiera konserwantów, które przedłużają jej przydatność do spożycia. Produkty ekologiczne są czasami w mniejszych gospodarstwach położonych bliżej miejsca ich sprzedaży.

Rolnictwo ekologiczne wydaje się być lepsze dla środowiska. Praktyki rolnictwa ekologicznego mogą zmniejszyć zanieczyszczenie, oszczędzać wodę, zmniejszać erozję gleby, zwiększać żyzność gleby i zużywać mniej energii.

Rolnictwo bez syntetycznych pestycydów jest również lepsze dla pobliskich ptaków i zwierząt, a także dla ludzi mieszkających w pobliżu gospodarstw.

Zwierzętom hodowanym metodami ekologicznymi nie podaje się antybiotyków, hormonów wzrostu ani nie karmi się produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego. Karmienie zwierzęcymi produktami ubocznymi zwiększa ryzyko choroby wściekłych krów (BSE), a stosowanie antybiotyków może prowadzić do powstania szczepów bakterii opornych na antybiotyki. Zwierzęta hodowane metodami ekologicznymi mają zwykle więcej miejsca do poruszania się i dostęp do zewnątrz, co pomaga im zachować zdrowie.

Z miłości do NATURY! - podsumowanie

Kupując ekologiczną żywność, dbamy nie tylko o własne zdrowie, ale także chronimy naturę i środowisko, w którym żyjemy.  Jeśli chcesz mieć gwarancję, że spożywane przez Ciebie posiłki są w pełni zdrowe i wartościowe, najlepszym rozwiązaniem będzie zastąpienie konwencjonalnej żywności produktami ekologicznymi. Artykuły bio znajdziesz w sklepie online.

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.

Koszyk