Do bardzo zdrowych i wartościowych produktów spożywczych należą kasze, makarony, komasy ryżowe (quinoa trójkolorowa) oraz ryże BIO. Regularnie spożywane pozwalają uzupełnić codzienną dietę w białko roślinne, błonnik, witaminy i minerały. Po dania z nich przyrządzane mogą sięgać nawet osoby przebywające na diecie odchudzającej. Do tych najbardziej znanych należą kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, manna, kukurydziana i bulgur, makaron orkiszowy i żytni oraz ryż basmati, brązowy czy jaśminowy. Wyroby te mają wysoką wartość odżywczą, dostarczają energii i zapewniają uczucie sytości na dłuższy czas.
W naszym sklepie przygotowaliśmy duży wybór produktów sypkich BIO, które mogą stanowić doskonałą propozycję dla osób dbających o zdrową, zbilansowaną dietę. Oferowane artykuły sprawdzą się jako wartościowy dodatek do zup, a także składnik drugich dań. Można je również wykorzystać do przyrządzania sałatek, zapiekanek oraz farszów do pierogów czy naleśników.
- 1
- 2
Kasza BIO – bogate źródło białka i witamin z grupy B
Ważnym elementem zrównoważonej, prawidłowo skomponowanej diety jest kasza BIO. Bulgur, gryczana, jaglana, jęczmienna, kukurydziana, manna orkiszowa – to popularne dziś odmiany. Wartość odżywcza tych produktów zależy nie tylko od rodzaju zboża, ale także od sposobu ich przetworzenia. Za jedną z najzdrowszych jest uznawana quinoa trójkolorowa, czyli komosa ryżowa. Jest doskonałym źródłem białka i witamin, a przy tym ma wyjątkowo delikatną konsystencję, dlatego jest lubiana przez dzieci.
Lekkostrawne i smaczne kasze dostarczają też organizmowi błonnika pokarmowego oraz cennych minerałów – żelaza, potasu, magnezu, fosforu, wapnia, miedzi, cynku, krzemu. Ponieważ zawierają dużo skrobi i łagodnie podnoszą poziom glukozy, mogą być spożywane przez cukrzyków. W ich składzie znajduje się też kwas foliowy i witamina E zapobiegająca niedokrwistości, dlatego są polecane przez dietetyków kobietom w ciąży i osobom narażonym na anemię. W sklepie mamy całą paletę kasz zróżnicowanych pod względem zdrowotnym i smakowym. Kasza gryczana, jęczmienna, orkiszowa, bulgur, jaglana BIO – cena tych produktów jest niewysoka, a dzięki nim można wzbogacić dietę o zdrowe i sycące pożywienie.
Makarony z mąki orkiszowej, jaglanej i kukurydzianej
Doskonałym składnikiem wielu smacznych i wartościowych posiłków mogą być też produkty makaronowe. Warto starać się wybierać przede wszystkim te wyprodukowane z pełnego ziarna, które są cennym źródłem witamin, minerałów oraz substancji biologicznie aktywnych. Do takich należy między innymi makaron orkiszowy, gryczany oraz żytni BIO. Zawarte w nich związki mogą nie tylko pomóc we wzmocnieniu organizmu, ale także w obniżeniu poziomu cholesterolu czy usprawnieniu pracy wątroby i nerek.
Osoby, które zmagają się z celiakią lub przebywają na diecie bezglutenowej, mogą wybrać zdrowy makaron kukurydziany BIO. W jego skład wchodzi mąka z kukurydzy, która jest lekkostrawna i zawiera dużo skrobi oraz błonnika pokarmowego. Świetnie sprawdzi się również do przyrządzania dań dla dzieci i dla rekonwalescentów.
Podobnie jak komasy ryżowe (quinoa trójkolorowa), wyrobem wolnym od glutenu jest też makaron ryżowy BIO, który jeszcze do niedawna królował w kuchni tajskiej i chińskiej. Dzisiaj jest popularny także w Polsce. Wyśmienicie smakuje w połączeniu ze smażonymi krewetkami, cukinią, imbirem, tofu i sezamem.
Ryż BIO – składnik wielu rodzajów potraw
Poza wspomnianymi makaronami i kaszami bulgur, gryczanymi jęczmiennymi, jaglanymi, kukurydzianymi czy mannami w sklepie dostępny jest też wysokiej jakości ryż BIO – brązowy, jaśminowy, basmati. Za najszlachetniejszy gatunek uchodzi odmiana biała, która charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Ziarna po ugotowaniu są lekkie, sypkie i puszyste. Ten rodzaj doskonale nadaje się jako uzupełnienie do mięs, sałatek, deserów oraz różnego rodzaju dań egzotycznych. Można go również łączyć z rybami oraz owocami morza.
Wywodzący się z Azji Południowo-Wschodniej ryż, czy to brązowy, basmati, czy jaśminowy, zawiera w swoim składzie błonnik, witaminy z grupy B, żelazo i magnez. Za najbardziej naturalny jest uznawany pełnoziarnisty, gdyż zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze znajdujące się w łusce. Ten popularny dodatek jest bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i niezwykle uniwersalny.
Poznaj wszystkie produkty ze sklepu, w tym zdrowe komasy ryżowe (quinoa trójkolorowa), makaroży żytnie czy orkiszowe, a następnie złóż zamówienie na wybrane z nich – gwarantujemy szybką jego realizację!
Sprawdź ofertę najwyższej jakości naturalnych i ekologicznych makaronów, kasz i ryżu! Szeroki wybór produktów BIO, bezglutenowych, które świetnie sprawdzą się na słodko oraz jako dodatek do obiadu! Nieustannie poszukujemy dla Was najwyższej jakości zdrowej żywności, dlatego oferta sklepu stale się rozwija.