Zyskaj 5% rabatu na wszystkie produkty z kodem: NATURA5

5przemian_1

Pięć przemian na talerzu cz.1

21.08.2022

Rozmowa ze Stanisławem Mędrzeckim, twórcą marki Pięć Przemian.

Marka Pięć Przemian powstała w  2010 roku z  myślą o promocji zdrowego odżywiania oraz gotowania według zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Proszę powiedzieć, skąd zainteresowanie wschodnimi metodami leczenia?

W młodości interesowałem się zdrowym trybem życia i już wtedy eksperymentowałem z kuchnią Pięciu Przemian. Później miałem dłuższą przerwę. Dopiero kiedy urodziły się dzieci i okazało się, że zachodnia medycyna nie radzi sobie z niektórymi problemami zdrowotnymi, na nowo odkryłem gotowanie według Pięciu Przemian. Poznałem wspaniałego i skutecznego lekarza, który w swojej praktyce stosował homeopatię i medycynę chińską. Holistyczne podejście do pacjenta okazało się niezwykle skuteczne. W poszukiwaniu zdrowej żywności często odwiedzałem sklepy ekologiczne, a ponieważ były to początki mody na tzw. półkę zdrowia, wybór oraz jakość asortymentu nie spełniała moich oczekiwań. Podjąłem decyzję o stworzeniu marki Pięć Przemian i rozpoczęciu produkcji produktów nie tylko zdrowych, ale i smacznych.

Na czym polega teoria Pięciu Przemian?

Pięć Przemian wywodzi się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Teoria oparta jest na przyporządkowaniu wszystkich zjawisk, w tym jedzenia jakie spożywamy, pięciu żywiołom: wodzie, drzewu, ogniu, ziemi, metalowi. Wszystkie pokarmy są również sklasyfikowane według swojej termiki: gorący, ciepły, neutralny, chłodny i zimny. Kuchnia Pięciu Przemian polega na gotowaniu z zachowaniem odpowiedniej kolejności dodawania składników, według przypisanych im cech. Lekarze tradycyjnej medycyny chińskiej potrafią powiązać i opisać oddziaływanie pokarmu na nasze zdrowie i poprzez dietę uzupełniać niedobory oraz wprowadzać równowagę w organizmie. Znając podstawowe zasady, sami możemy pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Wbrew pozorom, przyrządzanie potraw nie jest tutaj ani skomplikowane, ani bardzo egzotyczne. Już nasze babcie tak gotowały, zgodnie z własną intuicją i przekazywanymi z pokolenia, na pokolenie tradycjami.

Co wyróżnia markę Pięć Przemian?

Pierwszym naszym produktem były konfitury słodzone ksylitolem. Jednak już na początku pojawił się problem, ponieważ według TMC nie powinno się mrozić żywności, w szczególności owoców i warzyw, gdyż tracą one energię qi potrzebną nam do życia. Świeże, niemrożone owoce, delikatna nuta przypraw, świeżo wyciskany sok z cytryny, szczypta soli himalajskiej i receptura opracowana wg kuchni Pięciu Przemian okazały się sukcesem, jednak mogliśmy je robić wyłącznie w sezonie. Do dalszego rozwoju marki w kierunku produktów bezglutenowych zainspirowali nas klienci, którzy wielokrotnie dopytywali o zawartość glutenu w konfiturach i wręcz wymogli na nas odpowiednie oznakowanie na etykiecie. Obserwując rynek produktów bezglutenowych, zauważyłem lukę w ofercie na produkty nie tylko bez glutenu, ale również zdrowe i smaczne. W 2014 r. jako pierwsi w Polsce zaczęliśmy konfekcjonować bezglutenowe płatki owsianemąkę owsianą. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Z czasem staliśmy się w Polsce liderem jakości produktów bezglutenowych, często jesteśmy inspiracją dla innych. To jest miara naszego sukcesu. Kreujemy nowe trendy, wiele produktów wprowadziliśmy na rynek jako pierwsi, m.in. cukierki z ksylitolu, czarny czosnek.

W portfolio marki znajdują się produkty bez cukru, ekologiczne, bezglutenowe. Czy któraś z tych kategorii jest Wam bliższa?

Mamy wiele nowych pomysłów, jednak wciąż jesteśmy niewielką firmą i nie mamy możliwości i miejsca, aby je wszystkie realizować. Staramy się odpowiadać na potrzeby naszych klientów, jednak wciąż jesteśmy wierni przyjętym zasadom. Nie stosujemy przy produkcji cukru, ponieważ uważamy, że jest szkodliwy, a ponieważ wszyscy lubimy słodycze, to staramy się urozmaicić ofertę przekąsek słodzonych innymi substancjami, m.in. ksylitolem. Mamy cukierki, żelki, lizaki, ciastka, batoniki, a także szeroki wachlarz czekolad i bakalii w polewie czekoladowej. Cały czas poszerzamy portfolio mieszanek bezglutenowych do wypieku nie tylko chleba, ale również bułek, racuchów, naleśników, pizzy. W przypadku, gdy certyfikat jest zasadny, oferujemy dany produkt w standardzie EKO. Niestety jakość ekologiczna ma wpływ na cenę. Ludzie chorzy na celiakie są zmuszeni do bycia na diecie i nie zawsze stać ich na zakupy oferty z najwyższej półki cenowej. Dlatego staramy się, aby nasze produkty były przede wszystkim bezglutenowe. Chcemy udowodnić, że dieta wykluczająca gluten może być zdrowa, smaczna, urozmaicona i niekoniecznie bardzo droga. W produktach oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa, korzystamy ze składników wysokiej jakości, które gwarantują odpowiedni poziom wartości odżywczych i korzystny wpływ na zdrowie.

cdn 

Źródło: Biuletyn "W zgodzie z Naturą" 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.

Koszyk