Zyskaj 5% rabatu na wszystkie produkty z kodem: NATURA5

305602995_122101877265527_5365582198667961831_n

Małe co nieco w tornistrze

04.10.2022

Odżywianie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym to prawdziwe wyzwanie. Sen z powiek rodziców spędzają zwłaszcza różnego rodzaju przekąski. Nie może być tu mowy o nudzie. Z drugiej strony, coraz częściej występujące choroby cywilizacyjne wymuszają zainteresowanie wyrobami o obniżonej kaloryczności, pozbawionymi alergenów i kontrowersyjnych składników. Czy istnieje „złoty środek”?

W poszukiwaniu idealnej przekąski kierujemy się przede wszystkim zasadami zdrowego odżywiania, jednocześnie podążając za aktualną modą i zmieniającymi się jak w kalejdoskopie zainteresowaniami naszych pociech. Zadanie nie należy do łatwych. Bo jak tu wybrać najlepszą alternatywę dla tradycyjnej kanapki, kiedy z jednej strony półki sklepowe z przekąskami przyprawiają o zawrót głowy i kuszą szerokim wyborem smakołyków, a z drugiej młode pokolenie stawia coraz wyższe wymagania.

Czysta etykieta

Na szczęście współczesne trendy żywieniowe w dużej mierze promują zdrowy styl życia, dzięki czemu wiele receptur jest modyfikowanych w kierunku prostego składu i naturalnych składników. W ofercie handlowej coraz częściej można znaleźć produkty powstające bez udziału konserwantów i sztucznych barwników. Od lat na cenzurowanym są również syrop glukozowo-fruktozowy oraz cukier. Ich obecność w przekąskach nie idzie w parze z hasłami walki z nadwagą wśród młodych ludzi, dlatego na ich miejsce wprowadzane są inne substancje słodzące, np. stewia, ksylitol. Do kontrowersyjnych składników należy również olej palmowy, zastępowany w wielu produktach olejem kokosowym, bądź rzepakowym lub słonecznikowym. Część producentów przekąsek popierając ideę ochrony dobrostanu zwierząt hodowlanych rezygnuje z  wykorzystania w recepturach jaj pochodzenia klatkowego, oznaczonych cyfrą 3 i zastępuje je jajami z wolnego wybiegu. W odpowiedzi na zwiększającą się z  roku na rok grupę dzieci i młodzieży, która boryka się z alergiami pokarmowymi, wachlarz przekąsek systematycznie uzupełniają różnego rodzaju smakołyki uwzględniające wskazówki zawarte w dietach eliminacyjnych. Największy wybór znajdziemy w ofercie wykluczającej popularne alergeny jak na przykład gluten, laktoza, jajka. Osobną kategorię stanowią propozycje adresowane przede wszystkim do wegan i wegetarian, które podczas produkcji wykorzystują wyłącznie surowce pochodzenia roślinnego.

Przekąska z bonusem

Wraz z rozwojem rynku znacznie zwiększył się asortyment mogący pochwalić się ekologicznym certyfikatem, który w Unii Europejskiej rozpoznamy po znajdującym się na etykiecie znaku tzw. eko-liścia. Jest on gwarancją, że produkty pochodzą lub są produkowane przy wykorzystaniu surowców z gospodarstw przestrzegających zasad ekologicznego rolnictwa. Wśród tych zasad znajdują się m.in.: poszanowanie dobrostanu zwierząt z perspektywy produkcji produktu, produkcja roślinna odbywa się w oparciu o dbałość gleby i przeciwdziałanie erozji, zakazane są jakiekolwiek modyfikacje genetyczne, stosowane są wyłącznie dopuszczone prze UE ekologiczne środki ochrony roślin. Obowiązkiem firm posiadających certyfikat ekologiczny jest również troska o zachowanie bioróżnorodności biologicznej i korzystanie z zasobów natury w zrównoważony sposób. Odkrywając rynek zdrowych przekąsek warto zwrócić uwagę na charakteryzującą się znacznym potencjałem rozwoju żywność funkcjonalną. Jej zadaniem oprócz podstawowej funkcji odżywienia organizmu jest poprawienie stanu zdrowia, samopoczucia oraz profilaktyka przeciwdziałania różnym dolegliwościom, między innymi obniżonej odporności oraz zaburzonej równowadze mikrobiologicznej układu pokarmowego. Pozytywny wpływ na funkcjonowanie młodego organizmu ma zapewnić dodatkowy bonus w  postaci np. witamin, składników mineralnych lub probiotyków. Czas na przerwę to czas na zdrową przekąskę. Zwłaszcza, że nie tylko rodzice, ale również młodzi ludzie są coraz bardziej świadomi roli prawidłowego odżywiania w  dążeniu do zachowaniu dobrego zdrowia oraz oddziaływaniu produkcji żywności na klimat i środowisko naturalne. Często już nastolatkowie podejmują samodzielne decyzje o zmianie nawyków żywieniowych i eksperymentowaniu z różnego rodzaju dietami, np. wykluczającymi mięso. Młodzi ludzie chętniej sięgają zarówno po produkty roślinne, jak i obiecujące dodatkowe korzyści dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz po żywność, której składniki pochodzą z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.

W pogoni za modą

Odpowiadające potrzebom przekąski nie mogą być jedynie zdrowe i smaczne, powinny być także łatwe w transporcie, bezpieczne w  przechowywaniu oraz wygodne do spożycia. Współczesna młodzież szkolna docenia innowacyjne pomysły oraz mobilność opakowań. Producenci chcąc zachęcić do oferty, która często wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych, proponują rozwiązania odporne na wyższe temperatury pozwalające na ich bezpieczne przechowywanie poza lodówką. Popularnością cieszą się produkty proste w obsłudze, funkcjonalne oraz pakowane w mniejszych porcjach, pozwalające na szybko zaspokoić głód podczas przerwy w zajęciach. Ich największym wrogiem jest nuda. Na uwagę młodych odbiorców mogą liczyć propozycje intrygujące oryginalnym smakiem, zaskakującą formą podania oraz przyciągającą wzrok kolorystyką i grafiką.

Jak np. Owocowe ślimaki czy ekologiczne, pieczone chrupki kukurydziane w kształcie dinozaurów.

Sprawdzają się kolorowe opakowania z wizerunkiem bohaterów znanych z  popularnych kreskówek, seriali i  filmów oraz gier. Doceniane są również oryginalne postacie stworzone specjalnie na potrzeby marki, tzw. brand hero, które dzięki kampaniom reklamowym oraz aktywności w wirtualnym świecie budują silną pozycję na rynku. Z uznaniem spotykają się zestawy łączące smaczną przekąskę z atrakcyjnym gadżetem lub zabawką. Nie można zapomnieć, że współczesne dzieci i nastolatki korzystają z nowoczesnych technologii informacyjnych i są niezwykle podatni na trendy promowane za pośrednictwem mediów społecznościowych. Bardzo liczą się ze zdaniem internetowych influencerów. Ważne jest dla nich zdanie rówieśników. Decyzja o wyborze przekąski często jest podyktowana obowiązującą modą, wpływem otoczenia, a także intrygującą kampanią reklamową.

Zdrowe słodycze świetnie poprawiają humor i dostarczają energię. Oferta sklepu internetowego to szeroki, asortyment najwyższej jakości zdrowych produktów.

Maria Laund
Źródło: Biuletyn "W zgodzie z Naturą

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.

Koszyk