Zyskaj 5% rabatu na wszystkie produkty z kodem: NATURA5

DSC_1493

Najlepsze wegańskie produkty spożywcze

16.07.2022

Mniejsze spożycia mięsa i zastąpienie popularnych potraw produktami roślinnymi to krok do bardziej zrównoważonego i zdrowego życia.

Pełnowartościowa dieta wegańska powinna być bogata w zestaw produktów z następujących kategorii:

  • pełnych ziaren zbóż,
  • roślin strączkowych,
  • warzyw,
  • owoców,
  • orzechów i pestek.

Dlatego weganie często sięgają po dawno zapomniane produkty, takie jak:

1. Kaszę jaglaną ze względu na jej prozdrowotne właściwości oraz wielorakie zastosowanie:

  • może być podawana jest zamiast: ziemniaków czy ryżu,
  • dobrze smakuje też na słodko z owocami lub jako dodatek do dań obiadowych: zup czy kotletów,
  • jest wprost idealna na lekkostrawne, ale energetyczne śniadanie.

2. Soczewicę, jedno z najbogatszych źródeł białka, ale zawierającą też dużo żelaza, kwasu foliowego, wapnia, fosforu oraz innych witamin i mikroelementów, co czyni ją produktem niezbędnym w naszej diecie. Najczęściej w formie zupy, ale jest do wykorzystania na wiele innych sposobów: pysznych i sycących kotletów, past, farszów i pasztetów.

3. Płatki owsiane idealny posiłek na śniadanie, ponieważ dodaje energii, której zapas jest stopniowo uwalniany do organizmu. Dzięki zawartym w nich witaminą z grupy B, kwasowi pantotenowemu i magnezowi płatki wzmacniają pamięć i koncentrację, a także poprawiają nastrój, przeciwdziałają zmęczeniu, rozdrażnieniu i depresji.

4. Zielone warzywa, czyli: natka pietruszki, brokuły, szpinak, sałata, kapusta, brukselka czy jarmuż to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają dużo kwasu foliowego, witamin A, C, E, fosforu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i spowalniają procesy starzenia. Zielona żywność ma wiele pożytecznych i lekkostrawnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów, dlatego jest zaliczana do tzw. „superfoods”.

5. Awokado to kolejny „superfood” oraz owoc, w którego skład wchodzi aż 30% tłuszczu. Ma unikalne właściwości zdrowotne i całe bogactwo witamin: A, E, C, D, B, PP i K oraz mikroelementów: potas, wapń, miedź i żelazo. Działa odstresowująco, zapobiega zmęczeniu, wpływa korzystnie na układ krążenia, regeneruje skórę i dba o zdrowie naszych oczu.

6. Banany zawierają niemal wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. Mogą być idealnym składnikiem śniadania, dając energię i dobre samopoczucie na początek dnia. Świetnie smakują w musli, szejkach i koktajlach.

7. Orzechy włoskie, laskowe, migdały, orzechy nerkowca, brazylijskie i pekan są wartościowym składnikiem diety wegańskiej, jako dodatek do musli, deserów, a także w formie osobnej przekąski.

8. Pestki i nasiona to skarbnica witamin i minerałów oraz wartościowego białka. Warto wykorzystać ich dobroczynne właściwości dosypując do gotowych posiłków, np. zup, sałatek czy deserów.

9. Tofu, powstałe z mleka sojowego. Bogate i jednocześnie mało kaloryczne źródło białka, zawiera też sporo wapnia, żelaza, soli mineralnych i witamin.

10. Świeże warzywa i owoce sezonowe, w które obfituje każda pora roku.

W ofercie naszego sklepu ze zdrową żywnością znajdziesz wegańskie produkty spożywcze, które warto spróbować. Są to:

Jak widzisz weganie czerpią to, co najlepsze z najbardziej bogatego źródła, czyli z natury!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.

Koszyk