Najlepsze wegańskie produkty spożywcze
Mniejsze spożycia mięsa i zastąpienie popularnych potraw produktami roślinnymi to krok do bardziej zrównoważonego i zdrowego życia.
Pełnowartościowa dieta wegańska powinna być bogata w zestaw produktów z następujących kategorii:
- pełnych ziaren zbóż,
- roślin strączkowych,
- warzyw,
- owoców,
- orzechów i pestek.
Dlatego weganie często sięgają po dawno zapomniane produkty, takie jak:
1. Kaszę jaglaną ze względu na jej prozdrowotne właściwości oraz wielorakie zastosowanie:
- może być podawana jest zamiast: ziemniaków czy ryżu,
- dobrze smakuje też na słodko z owocami lub jako dodatek do dań obiadowych: zup czy kotletów,
- jest wprost idealna na lekkostrawne, ale energetyczne śniadanie.
2. Soczewicę, jedno z najbogatszych źródeł białka, ale zawierającą też dużo żelaza, kwasu foliowego, wapnia, fosforu oraz innych witamin i mikroelementów, co czyni ją produktem niezbędnym w naszej diecie. Najczęściej w formie zupy, ale jest do wykorzystania na wiele innych sposobów: pysznych i sycących kotletów, past, farszów i pasztetów.
3. Płatki owsiane idealny posiłek na śniadanie, ponieważ dodaje energii, której zapas jest stopniowo uwalniany do organizmu. Dzięki zawartym w nich witaminą z grupy B, kwasowi pantotenowemu i magnezowi płatki wzmacniają pamięć i koncentrację, a także poprawiają nastrój, przeciwdziałają zmęczeniu, rozdrażnieniu i depresji.
4. Zielone warzywa, czyli: natka pietruszki, brokuły, szpinak, sałata, kapusta, brukselka czy jarmuż to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają dużo kwasu foliowego, witamin A, C, E, fosforu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i spowalniają procesy starzenia. Zielona żywność ma wiele pożytecznych i lekkostrawnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów, dlatego jest zaliczana do tzw. „superfoods”.
5. Awokado to kolejny „superfood” oraz owoc, w którego skład wchodzi aż 30% tłuszczu. Ma unikalne właściwości zdrowotne i całe bogactwo witamin: A, E, C, D, B, PP i K oraz mikroelementów: potas, wapń, miedź i żelazo. Działa odstresowująco, zapobiega zmęczeniu, wpływa korzystnie na układ krążenia, regeneruje skórę i dba o zdrowie naszych oczu.
6. Banany zawierają niemal wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. Mogą być idealnym składnikiem śniadania, dając energię i dobre samopoczucie na początek dnia. Świetnie smakują w musli, szejkach i koktajlach.
7. Orzechy włoskie, laskowe, migdały, orzechy nerkowca, brazylijskie i pekan są wartościowym składnikiem diety wegańskiej, jako dodatek do musli, deserów, a także w formie osobnej przekąski.
8. Pestki i nasiona to skarbnica witamin i minerałów oraz wartościowego białka. Warto wykorzystać ich dobroczynne właściwości dosypując do gotowych posiłków, np. zup, sałatek czy deserów.
9. Tofu, powstałe z mleka sojowego. Bogate i jednocześnie mało kaloryczne źródło białka, zawiera też sporo wapnia, żelaza, soli mineralnych i witamin.
10. Świeże warzywa i owoce sezonowe, w które obfituje każda pora roku.
W ofercie naszego sklepu ze zdrową żywnością znajdziesz wegańskie produkty spożywcze, które warto spróbować. Są to:
- Paprykarz wegański wykonany z kaszy jaglanej.
- Pasztet wegański pomidorowy.
- Smalczyk wege z jabłkiem wykonany z białej fasoli.
- Kaszotto grzybowe wege i połączenie kaszy gryczanej, grzybów oraz warzyw.
Jak widzisz weganie czerpią to, co najlepsze z najbardziej bogatego źródła, czyli z natury!