Zyskaj 5% rabatu na wszystkie produkty z kodem: NATURA5

marchewka

Marchew skarbnica zdrowia i naturalnego piękna

01.05.2022

Jest warzywem niedocenianym, choć dostępnym przez cały rok i jednym z najtańszych na rynku.

Nie sposób przecenić jej dobroczynnego wpływu na nasz organizm:

1. Marchew to kopalnia beta-karotenu i alfa-karotenu dla naszego organizmu, dostarczając mu witaminę A. Jej zawartość w 100-gramowej porcji dostarcza 700% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka.

2. Jest także źródłem witaminy C, witamin z  grupy B, witaminy K oraz składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, sód, potas, miedź czy mangan. Marchew wspiera układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Stosowana jest też w przypadku awitaminozy, czyli niedoboru witaminy A, która objawia się to bardzo przesuszoną skórą.

3. Dzięki błonnikowi, który jest zawarty w surowej marchwi, estrogeny pochodzące z pożywienia nie wchłaniają się do krwi. Zmniejsza ilość tych hormonów w organizmie i wiąże też inne toksyny.

4. Reguluje procesy trawienia czy zapobiega wzdęciom. Marchew skutecznie hamuje biegunki i jest przyjazna dla procesu trawienia. Zwiększa produkcję śliny, a dostarczając niezbędne witaminy i enzymy, zmniejsza tym samym prawdopodobieństwo wystąpienia wrzodów żołądka. Zawiera dużą ilość kwasu jabłkowego, foliowego, pektyn czy błonnika, które powodują, że jelita lepiej pracują.

5. Dzięki zawartości potasu marchewka ma właściwości regulujące ciśnienie krwi i działa moczopędnie. Zapobiega nadmiernej fermentacji i sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych.

6. Beta-katoren zawarty w marchwi jest świetnym przeciwutleniaczem. Blokuje rakotwórcze działanie związku znajdującego się w  dymie tytoniowym. Zapobiega głównie nowotworom mózgu, jamy ustnej, jąder, krtani, przełyku, skóry czy wątroby.

7. Inną substancją zawartą w marchewce, która redukuje ryzyko rozwoju raka nawet o 33%, jest falkarinol.

8. Spożywanie tego warzywa poprawia wzrok, zwłaszcza w ciemnościach. Jednocześnie stanowi ochronę przed zapaleniem spojówek czy wysychaniem błony śluzowej oka. Beta-karoten chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zapobiega również zaćmie.

9. Zawarta w marchwi celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu, a dzięki flawonoidom opóźnia też procesy starzenia. Stanowi skuteczną ochronę przed miażdżycą czy chorobami wieńcowymi. Regularne spożywanie tego warzywa zmniejsza ryzyko zawału nawet o 30%.

10. Sok z marchwi ma przeważnie formę gęstej zawiesiny, a efekty codziennego spożywania szklanki takiego soku widać już po dwóch tygodniach. Zawartość witaminy A i E sprawia, że włosy stają się miękkie i lśniące, a paznokcie mocniejsze.

11. Świeża marchew to także skarbnica witamin, mikroelementów, kwasów czy innych substancji, które z powodzeniem wykorzystać można w pielęgnacji urody. Olejek z nasion dzikiej marchwi używa się do masażu czy aromaterapii, gdyż nawilża skórę, naturalnie ją napina, odżywia, regeneruję naskórek i delikatnie wygładza zmarszczki. Niektórzy stosują sok z marchwi jako tonik do twarzy, który nie tylko oczyści skórę, ale także nada jej promienny koloryt.

Spożywanie marchwi oraz innych warzyw reguluje równowagę zasadowo-kwasową w naszym organizmie i jest nie tylko skarbnicą zdrowia, ale i urody. Dlatego warto je spożywać codziennie pod każdą postacią!

Zofia Wiśniewska - specjalistka działająca od 20 lat w sektorze dietetycznym skupionym wokół ekologicznej i zdrowej żywności, opracowując nowe diety strukturalne i funkcjonalne dla indywidualnych pacjentów, autorka wielu publikacji.       

Biuletyn "W zgodzie z Naturą" 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.

Koszyk