Lokalnie, ekologicznie... ZDROWO
Jak potwierdzają badania z 2020 roku większość Polaków cierpi na niedobory składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas i cynk oraz witamin (głównie B, D i E). Wynika to z faktu poddawania spożywanych przez nas produktów działaniu różnych czynników chemicznych, powszechności GMO czy hodowaniu zwierząt i roślin w sztucznych warunkach, przez co nie są one tak bogate w składniki odżywcze, jak mogłyby być.
Dlatego warto zastanowić się nad swoimi nawykami konsumpcyjnymi.
Wybór produktów regionalnych z hodowli ekologicznych, prowadzonych na niewielką skalę i przy użyciu lokalnych składników jest nie tylko dobry dla człowieka, ale i dla środowiska. Powodów tego jest kilka.
Po pierwsze, żywność produkowana lokalnie, tuż obok nas pokonuje dużo mniej tzw. mil spożywczych (food miles) niż ta wytwarzana na skalę globalną, co w znacznym stopniu ogranicza emisję gazów cieplarnianych.
Po drugie, małe, lokalne gospodarstwa zużywają zazwyczaj dużą mniejszą ilość chemii i używają mniej konserwantów, a także nie ograniczają bioróżnorodności na swoim terenie i nie przyczyniają się tak bardzo do masowego zużycia plastiku.
Dodatkowo, spożywanie większej ilości nieprzetworzonych produktów, w tym warzyw i owoców, podnosi naszą odporność, niweluje w naszym organizmie rakotwórcze wolne rodniki i reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Misją Zbigniewa Piskorskiego – właściciela Piekarni Natura – od początku istnienia firmy było edukowanie klientów i podnoszenie świadomości żywieniowej. Wszystko to przyczyniło się w znacznej mierze do tego, że dział rozwoju od wielu miesięcy poszukuje produktów lokalnych i ekologicznych, aby móc zaproponować wartość dodaną do dobrego i zdrowego pieczywa. Od przeszło roku piekarnia współpracuje z kilkudziesięcioma lokalnymi producentami i dostawcami, aby klienci Natury mieli możliwość zakupu wysokiej jakości produktów spożywczych. Staramy się cały czas poszerzać nasz asortyment, choć już teraz jest on bogaty – od kiszonek, przez nasiona, zupy, pasty, na zdrowych słodyczach kończąc. Chcemy, by naszej piekarni przyświecała idea ekologicznego i zdrowego trybu życia.
Każdy z naszych produktów próbujemy i polecamy, mając nadzieję, że dzięki temu przyczynimy się do choć odrobinę lepszego życia. W swojej ofercie zwracamy też uwagę na popularny obecnie kierunek przejścia na dietę wegetariańską. Według cytowanego już raportu Kukuła Healthy Food już 10% Polaków stosuje dietę bezmięsną, a 4% z nas jest weganami.
To ogromny segment klientów, którym również mamy do zaproponowania szeroki asortyment produktów od dostawców takich chociażby jak Wegesiostry, Bezmięsny czy Vege Smak. Poza tym czujemy, że produkty te mogą spodobać się także tym z naszych Klientów, którzy na diecie wegetariańskiej nie są.
Jakie są zatem główne zasady, jakich warto przestrzegać, by móc rzeczywiście powiedzieć: „Jem zdrowo”?
Specjaliści wskazują na kilka elementów naszej diety.
- Po pierwsze, warto jest ograniczyć (ale nie wykluczyć!) spożycie soli, gdyż jej nadmiar może prowadzić do wielu powikłań zdrowotnych, jak chociażby powstania nadciśnienia.
- Należy też odżywiać się regularnie – 5 posiłków dziennie to konieczność, 6 – ideał.
- Pamiętajmy, by jeść produkty, które są jak najmniej przetworzone, a warzywa z ekologicznych upraw powinny stanowić bazę naszej diety.
- Podobnie zresztą sprawa ma się z nabiałem, który jest obecnie dość kontrowersyjnym tematem. Warto, aby ten, który spożywamy, był wysokiej jakości i najlepiej w postaci ukwaszonej. Mleko marketowe dobrze jest zatem zastąpić na przykład mlekiem roślinnym, chociażby tym od Mlecznych Braci.
- Należy też pamiętać, że nie tylko odpowiednie jedzenie jest istotne dla naszego samopoczucia i zdrowia. Równie ważny jest regularny ruch, nawet w postaci porannej gimnastki, spaceru, czy wycierania kurzy oraz odpowiednia ilość snu. Trzeba też zadbać o swoje zdrowie psychiczne, a w razie potrzeby nie bagatelizować objawów i zgłosić się po pomoc.
Żyjemy obecnie w ciężkich i trudnych czasach. Nasze wybory, także te konsumpcyjne, mogą i często wywołują efekt domina. Każdy z nas jest odpowiedzialny za siebie, bliskich, ale też środowisko i planetę w ogóle.
Można by tu wspomnieć główną oś fabularną popularnego serialu Netflixa – „Dobre Miejsce”, gdzie przedstawione było życie po śmierci. Wszyscy bohaterowie trafiali do „Piekła” (jakkolwiek je rozumieć) w związku z istnieniem systemu, który przeliczał ich wybory życiowe na punkty, a wyniki zawsze były niskie, gdyż nawet kupując pojedynczą rzecz w sklepie przyczyniali się właśnie do powstawania chociażby śladu węglowego, a zatem szkodzili innym.
Miejmy nadzieję, że to tylko dramatyczna wizja, a każdy z nas, małymi krokami, jest w stanie zadbać o siebie i planetę. Postaramy się pomóc Państwu w dokonywaniu odpowiednich wyborów, dbając i poszerzając ekologiczny asortyment naszych sklepów.
Autorka: Zofia Wiśniewska
Biuletyn "W zgodzie z Naturą"