
Buraki nie(d)ocenione źródło energii
Warzywa i owoce mają różną zawartość witamin czy minerałów. Tym samym niektóre z nich są bardziej bogatsze w witaminę C, a inne w witaminę E. To także ogromne źródło naturalnego błonnika, kwasu foliowego, wapnia, magnezu czy szeregu aktywnych biologicznie związków, jak chociażby polifenole czy karetonoidy, które mają właściwości profilaktyczne.
Sok z buraka to także kwasy organiczne, przede wszystkim kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas winny i kwas szczawianowy. Sok z buraka zawiera również polifenole.
Ponadto sok z buraka:
• obniża poziom cholesterolu we krwi
• chroni wątrobę przed toksynami
• zapobiega udarom mózgu i zawałom mięśnia sercowego
• łagodzi napięcie emocjonalne, objawy nerwic i depresji
• reguluje cykl snu
• wspomaga koncentrację
• poprawia wytrzymałość organizmu
• jest pomocy w trakcie przekwitania - niweluje uderzenia gorąca oraz bóle migrenowe
• picie soku z buraka jest wskazane dla diabetyków, ponieważ przywraca zaburzoną w przebiegu cukrzycy równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, indeks glikemiczny buraka wynosi 30
• działa podobnie jak viagra - bor, który jest zawarty w burakach jest ściśle związany z produkcją hormonów płciowych. sprawą substancji pektynowych ułatwia trawienie, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy i hamuje procesy gnilne w jelitach.
Buraki to także środek krwiotwórczy – zapobiega anemii, ale też wspomaga leczenie białaczki. I jest naturalnym produktem w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Warzywo to ma również wpływ na nasze zdrowie psychiczne. Buraki zawierają bowiem tryptofan, który „relaksuje umysł” i daje poczucie zadowolenia (podobnie, jak czekolada). Poza tym są wysokokaloryczne, a tym samym są dobrym źródłem energii dla wszystkich, którzy trenują czy po prostu żyją aktywnie. Burak spowalnia bowiem wchłanianie się tlenu, a co za tym idzie wolniej się męczymy. Warto zatem pić sok z buraka. Można go także łączyć z sokiem z jabłka, z marchwi, z porzeczki czy granatu.
Zofia Wiśniewska - specjalistka działająca od 20 lat w sektorze dietetycznym skupionym wokół ekologicznej i zdrowej żywności, opracowując nowe diety strukturalne i funkcjonalne dla indywidualnych pacjentów, autorka wielu publikacji.
Źródło: Biuletyn "W zgodzie z Naturą